Anders Teljebäck i talarstolen.
1 av 3
Anders Teljebäck (S) i talarstolen. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio
Anders Teljebäck (S), kommunalråd, Västerås
2 av 3
Anders Teljebäck. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.
Stadshuset i Västerås.
3 av 3
Stadshuset i Västerås. Foto: Michael Gawell / Sveriges Radio

Första spadtaget för batterifabriken kan tas om nån månad

2:08 min

Kommunfullmäktige i Västerås har enhälligt godkänt avtalet för etableringen av Northvolts batterikoncept i Västerås. Anders Teljebäck (S), säger nu att arbetet kan börja inom kort.

I förmiddags kom beskedet att företagets batterifabrik ska byggas i Skellefteå, och i Västerås hamnar forsknings- och utvecklingsavdelningen samt en demonstrationsfabrik.

Västerås stad och Mälarenergi har tillsammans med Northvolt kommit överens om ett samarbetsavtal för att uppföra anläggningen. Ett sorts övergripande ramverk.

Och kommunfullmäktige har nu sagt ja till avtalet, och arbetet kan därmed komma igång på Finnslätten inom kort.

– Det som händer nu är att ett kontor etableras i Västerås ganska snart, och sedan blir det ju bygglov - så vi ser framför oss ett första spadtag för demonstrationsfabriken inom någon eller några månader, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck.

Ett orosmoment många pekar på är finansieringen, det fattas mycket pengar i företagets kassakista. Men det är inget som oroar Anders Teljebäck. 

– Jag är helt övertygad om att de fixar det här.

Men är det inte ändå ett risktagande för Västerås?

– Nej, egentigen är det ett litet risktagande. Har man inte finansiering blir ingen fabrik byggd, men då har vi mark för annan industrietablering, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".