Liggande rutschkana
1 av 5
Liggande rutschkana vid lekparken i Sala. Foto: Jenny Rask/SR
Mer lekpark Sala
2 av 5
Foto: Jenny Rask/SR
Lekpark i Sala
3 av 5
Mycket gräs ingen sand. Foto: Jenny Rask/SR
Bild från i somras på lekparken.
5 av 5
Bild från i somras på lekparken. Foto: Privat

Konflikt om misskött lekplats i Sala på väg att lösas

1:56 min

En farlig rutschkana, en sandlåda full med gräs och murkna brädor. Vem bär ansvar för den förfallna lekplatsen vid Åshagsgatan i Sala?

Historien tog sats redan 1987 när Eksjöhus bygger villorna på Åshagen i Sala. Då bildas en samfällighet och de 16 fastigheterna ansvarar för områdets lekpark.

Men för fyra år sedan, 2013, överlåter Eksjöhus marken till Sala kommun genom ett gåvobrev som kommunen godtar och då börjar lekparken förfalla för att samfälligheten och kommunen inte kommer överens om vem som nu ska bära ansvaret för skötseln.

Tommy Andersson bor alldeles intill lekparken och tog kontakt med P4 Västmanland.

– Jag har varit nere i kommunhuset flera gånger och frågat vad som gäller utan att få ett besked. Men efter mycket tjat svarar en person på kommunens avdelning för park och gata att vi inte får sköta om lekparken för att vi inte har rätt utbildning på de maskiner som krävs för att hålla efter lekparken.

Och då förfaller den?

– Ja, så nu har det sett ut så här en lång tid. Med ruttna brädor, en farlig rutschkana och gräs upp till knäna.

När P4 Västmanland kontaktar Sala kommun är det svårt att få ett rakt besked. Vi hänvisas fram och tillbaka mellan personer på kommunen och veckorna går.

Till slut får Kristin Hedman på Samhällsbyggnadskontoret ärendet på sitt bord och tar tag i situationen. Hon vill inte bli intervjuad men säger till P4 Västmanland:


Att det uppstått oklarheter under de sista åren är olyckligt. Men kommunen har nu haft ett möte med representanter från samfälligheten i området.

När vi hör av oss till Tommy igen så är gräset klippt och markytan utjämnad, av Sala kommun.

Samfälligheten meddelar via mail att bort ska den farliga rutschkanan, gamla brädor och den övergrodda sandlådan. Sen sker ett omtag i vår, med samfälligheten som ansvarig för skötseln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista