Sundbo ungdomshem.
Sundbo ungdomshem. Foto: Maja Suslin / TT

Sundbo ungdomshem utanför Fagersta får kritik

0:55 min

Sundbo ungdomshem utanför Fagersta får kritik från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter en tillsyn på boendet.

IVO konstaterar att ungdomshemmet har brutit mot lagen under perioden oktober 2016 till februari 2017. En ungdom avskiljdes då utan att vara varken våldsam eller påverkad.

Regeln för avskiljning betyder att en våldsam eller drogpåverkad ungdom får låsas in under högst 24 timmar.

Förutom att ungdomen låstes in utan stöd av lagen så stämmer inte personalens berättelse om vad som hände med det IVO sett på övervakningsfilmer från ungdomshemmet.

IVO har också gjort nedslag på att rapporter om våld inte dokumenterats och att brister i personalens kompetens, som IVO tidigare påtalat, inte har förbättrats.

– Det är allvarligt om man trappar upp konflikter eller skapar konflikter istället för att jobba med nedtrappning. Eller om man medvetet lämnar vilseledande uppgifter till en beslutsfattare i syfte att påverka det beslutet så är det totalt oacceptabelt, sa Robert Stenbom, verksamhetsdirektör på Statens instutions-styrelse ungdomsvård norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista