Ambulans under utryckning. Foto: Bertil Ericsson/TT.
1 av 2
Ambulans under utryckning. Foto: Bertil Ericsson/TT.
Ulrika Johansson på Lantmäteriet.
2 av 2
Ulrika Johansson på Lantmäteriet. Foto: Helena Lund.

"Blåljuskollen" ska lotsa ambulansen rätt

1:24 min

Ibland har ambulansen och andra utryckningsfordon svårt att hitta på till exempel landsbygden. Kartsystemen måste därför bli bättre.

Tidigare i veckan har P4 Västmanland granskat ambulansvården, om personer som behövt ambulans, men inte fått det.

Ett annat problem kan vara att ambulanspersonalen inte hittar fram, för att kartorna i gps:en helt enkelt inte stämmer.

Genom ett projekt kallat Blåljuskollen ska det här nu bli bättre, berättar Ulrika Johansson på Lantmäteriet.

– Om adressen inte finns, eller vägen man vill köra på inte finns kan det ställa till stora problem. Därför är det väldigt viktig att information om vägar och kartor är aktuell.

När utryckningsfordon ska hitta vägen, använder man olika navigeringssystem. Informationen som finns inmatade i systemen kommer oftast från Lantmäteriet och Trafikverket - som i sin tur regelbundet ska få uppdaterad kartinformation från Sveriges kommuner.

Men det är här det ofta brister - att förändringar i bebyggelse eller vägnät inte rapporteras in. Därför har de båda myndigheterna nu skapat projektet Blåljuskollen, ett projekt där Arboga i Västmanland redan varit med som pilotkommun.

Det handlar om ett slags checklista som man vill att alla kommuner ska gå igenom, säger Ulrika Johansson.

 – Man kollar upp att man vet hur och vem som ansvarar för uppdateringen av kartinformation till oss. Om man ska bygga en ny byggnad till exempel måste den få en adress redan innan bygget börjar. För det kan hända olyckor under själva bygget, och då måste adressen finnas för att en ambulans ska kunna hitta fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista