Trend: Färre men större heltidsjordbruk

1:38 min

Heltidsjordbruken minskar i landet, även i Västmanland. Förändringen innebär också färre kollegor, konstaterar lantbrukaren Roberth Kihlin från Björksta utanför Västerås.

I Västmanland var nedgången 7 procent mellan 2007 och 2016. Statistiken kommer från Jordbruksverket, och det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt den.

Men Västmanland står ändå för den lägsta minskningen i landet, 7 procent under den här perioden.

Men samtidigt som antalet heltidsjordbruk minskar så ökar åkerarealen för de kvarvarande heltidsjordbruken. I Västmanland näst mest i landet.

– Den struktur- och storleksrationalisering vi har gör att de bärkraftiga enheterna blir färre men större. Både när det gäller djurproduktion och spannmål, säger lantbrukaren Roberth Kihlin från Björksta, mellan Enköping och Västerås.

– Man måste ha rätt så stor produktion för att det ska finnas en bärkraft för företaget, och när man närmar sig pension och kanske inte vill eller orkar fortsätta så slutar man. Fastigheten blir då till salu eller arrenderas ut.

Mest minskar heltidsjordbruken i Norrbotten. 40 procents nedgång de senaste tio åren, och i våra grannlän Sörmland och Dalarna är minskningen 18 respektive 19 procent.

Och Roberth Kihlin tror att den här utvecklingen fortsätter.

– Det kanske mattas av, men kommer ändå fortsätta ett antal år till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista