Rånförsök mot värdetransport i Enköping. Foto: Mattias Pleijel/SR
Rånförsök mot värdetransport i Enköping. Foto: Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio

Västeråsare såg dramatiskt rånförsök: Jag blev skrämd

1:25 min

Tre maskerade och tungt beväpnade män försökte i förmiddags råna en värdetransportbil i Enköping. Ögonvittnet Nagham Yacoub från Västerås såg att rånarna hade automatvapen.

– Det var tre maskerade män och alla var beväpnade. Folk försökte fly därifrån och sen kom polisen. Det var läskigt, jag förstod direkt att det var något på gång, säger Nagham Yacoub.

Polisen i Västmanland hjälper till i jakten på rånarna, som ska ha varit maskerade med rånarluvor eller uppdragna luvtröjor och beväpnade med automatvapen. Mellan 10 och 15 poliser med hundar hjälper till i sökandet.

Bilen, en grå Audi, hittades i Heby vid klockan 13.30. Ungefär 45 minuter senare fick polisen tips om ytterligare en misstänkt flyktbil i Sala, men där är uppgifterna mer osäkra. Båda bilarna har dock tagits in för teknisk undersökning.

Inga skott avlossades och ingen ska ha kommit till skada. Rånarna ska inte heller ha fått med sig något gods. Det är oklart varför rånförsöket misslyckades.

Värdetransporten stod parkerad utanför banken nära torget i centrala Enköping när händelsen inträffade.

Personal från värdetransporten var enligt polisen på banken i samband med att rånarna avancerade mot värdetransporten.

– Exakt i vilket ärende vet jag inte, säger Lars Sundin, RLC-befäl på Uppsalapolisen.

I samband med rånförsöket lyfte gärningsmännen enligt polisen ur tunnor ur sin bil, varpå de hällde en vätska på värdetransportbilen. Först misstänkte man att det var bensin eller motsvarande, men det visade sig vara en icke brännbar vätska.

– Det är troligen vatten, säger Lars Sundin.

Gärningsmännen försvann från platsen i en mörkgrå Audi kombi med svarta fälgar i riktning mot tågstationen.

– Torggatan är sista bekräftade plats som vi har att utgå ifrån, säger Lars Sundin.

På andra sidan torget jobbar Nagham Yacoub.

– Jag såg tre beväpnade män. En hällde ut vätskan, en försökte få bort folk. Folk försökte fly därifrån. Det är läskigt, och jag förstod att något var på gång. Jag gick in i min salong, man blir skrämd. När man ser det live så är det en annan känsla, säger hon.

Polisen säkrar nu brottsplatsen, samtidigt som man jagar rånarna med resurser från Uppsala län, Västmanland och Stockholms län. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista