Jessica Zyrenia hjälper sitt barn på lekplatsen vid Nordanby äng.
Jessica Zyrenia hjälper sitt barn på lekplatsen vid Nordanby äng. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio

Funktionsnedsatt mamma: Lekparkerna kan bli bättre

4:57 min

"Hur ska jag hjälpa min tvååring att ta sig upp?" Trebarnsmamman Jessica Zyrenia som ofta sitter i rullstol tycker att det fattas en del på de nya lekplatserna, som skulle förenkla för funktionsnedsatta föräldrar och barn.

Träspån som underlag, klättergrepp och gungor utan stöd kan ställa till det för mindre barn, särskilt om föräldern är funktionsnedsatt.

Jessica Zyrenia vet hur hon skulle önska att lekplatserna var utformade.

– Där ska det vara så att alla har möjligheten att få utvecklas. Visst, det kan finnas en klättervägg, absolut, men det ska finnas en trappa med till rutschkanan. Det kan finnas stora gungor, men också gungor för dem som är mycket mindre, eller har funktionsnedsättningar.

Lars Wiberg, stadsträdgårdsmästare och ansvarig tjänsteman på Västerås stad, medger att kommunen har ett skuldberg då det gäller  lekplatser, men säger att det är svårt att anpassa så att det passar alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista