Peyman Muhammadi, asylsökande i Västerås.
1 av 2
Peyman Muhammadi, asylsökande i Västerås. Foto: Anna Mi Skoog/Sveriges Radio.
Minna Blom, volontär som engagerar sig för ensamkommande barn och ungdomar.
2 av 2
Minna Blom, volontär som engagerar sig för ensamkommande barn och ungdomar. Foto: Anna Mi Skoog/Sveriges Radio.

Ensamkommande Peyman fyllde år för tidigt - tvingades lämna Västerås

2:07 min

Västerås har infört nya regler för ensamkommande som fyller 18, så att de ska slippa lämna sin trygghet och i stället fullfölja sin skolgång. Men de nya reglerna gäller inte alla. Peyman Muhammadi fyllde år en månad för tidigt och tvingades lämna Västerås.

För ensamkommande asylsökande ungdomar har 18-årsdagen inneburit att man ryckts upp från den kommun där man hunnit rota sig och tvingats flytta till ett asylboende på en helt ny ort. 

Eftersom det varit så många flyktingar som sökt sig till Sverige kan de i dag få vänta upp till tre år på ett asylbesked.

– Ungdomarna hittar en trygghet i den kommun de bor i. De mår väldigt dåligt när 18-årsdagen börjar närma sig. Då tar vi ifrån dem tryggheten, för att de måste flytta och byta skola. Det har varit många självmordsskador bland de här ungdomarna, säger Minna Blom från Sala, som är engagerad i flera volontärgrupper som hjälper ensamkommande ungdomar. 

I Västerås bestämde politikerna i augusti att ensamkommande asylsökande som fyller 18 år ska få bo kvar i kommunen och fullgöra sin skolgång. Men det här gäller bara för dem som fyller år mellan september och december.

Asylsökande Peyman Muhammadi från Afghanistan fyllde 18 redan i augusti i år. Efter två år i Västerås tvingades han då bryta upp och flytta till ett asylboende i Gislaved. 

– På dagarna brukade jag gå till skogen och sitta där och lyssna på musik, ibland gråta där. Det var skitjobbigt, säger Peyman, som ville tillbaka till Västerås. 

Han hade tur och fick hyra ett rum hos en Västeråsfamilj. 

Men Minna Blom berättar om en annan 18-åring som hamnat i samma situation som Peyman och inte haft samma tur:

– Han valde att flytta tillbaka till Västerås och bodde mer eller mindre på gatan i fyra-fem månader.

– Han såg också vänner i samma situation som började använda droger och blev kriminella för att kunna få mat för dagen, säger Minna Blom till P4 Västmanland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista