Linnéas höstiga hasselbacksäpplen

Vår bakdrottning Linnéa Seidel gör idag en riktigt höstig och härlig efterrätt, nämligen hasselbacksäpplen med vaniljkräm. Här hittar du receptet!

Hasselbacksäpplen, 4 port:

4 svenska äpplen

1 msk flytande honung

kanel

25 g smör

2 msk socker

1 tsk kanel

1 tsk malen kardemumma

2 msk havregryn

50 g pecannötter


Värm ugnen till 200°C. Sala, dela och kärna ur äpplena.

Skär tunna snitt i varje äpple, men skär inte ända ner till botten.

Lägg äpplena i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper och ringla över lite flytande honung. Pudra kanel över.

Baka i 200°C i cirka 25 minuter eller tills äpplena är mjuka.

Smält under tiden smöret, blanda i socker, kanel, kardemumma och havregryn.

Strö havregrynssmulet över äppelhalvorna.

Grovhacka pecannötterna och toppa med det.

Baka i ytterligare 10 minuter.


Servera med rårörd vaniljkräm!

 

Rårörd vanijkräm 6 portioner:

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt. Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.