Sabina Wangenfors.
Sabina Wangenfors blev inte tagen på allvar när hon sökte vård för sina menssmärtor, som långt senare visade sig bero på sjukdomen endometrios. Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio.

Sabina fick endometrios som 12-åring - bemöttes med "såhär är det att vara kvinna"

4:01 min

Vården av endometriossjuka är inte jämlik, enligt Socialstyrelsen. Sabina Wangenfors i Västerås var sjuk två veckor varje månad. Ändå tog det åratal innan hon fick rätt vård.

Argast är 29-åriga Sabina Wangenfors över bemötandet hon fick när hon fick veta att hon hade endometrios.

– Det första de sa var att det inte fanns något botemedel, att det var såhär jag skulle ha det. Det känns som en stor dom när det faktiskt finns sätt att lindra sjukdomen. Jag mår ju 80 procent bättre nu än jag gjorde då tack vare alla hjälpmedel, säger hon.

Besvären började med svår värk redan vid mensdebuten när Sabina var 12. Smärtan eskalerade för varje år, det blev svårt att gå i skolan, och efter en tid kräktes hon och hade ont två veckor varje månad.

– Det känns inte bra när jag tänker på alla de som är 15-16 år just nu, som går med det här utan att få hjälp, och som kanske är 24 innan de får ett bra smärtstillande eller något alternativ som p-piller. Det fungerar inte.

I Västmanland finns inget eget centrum för endometrios. Istället har patienter med svårare besvär fått vård i Uppsala.

- Kopplat till hur det ser ut i Västmanland, med antalet patienter till exempel, så fungerar det bra. De får väldigt god omvårdnad även här men de som behöver mer hjälp, där tar vi hjälp av Uppsala, säger Kennet Östberg, socialdemokratiskt regionråd med ansvar för sjukhusfrågor.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista