Mats Stenberg, ordförande i Västmanlands läkarförening.
Mats Stenberg, ordförande i Västmanlands läkarförening. Foto: Helena Lund/SR.

Allt fler västmanlänningar läser sin journal på nätet

1:57 min

Så kallade e-journaler har nu funnits i två år inom Region Västmanland. Mats Stenberg, ordförande i Västmanlands läkarförening, säger att det ibland kräver merarbete för läkarna.

Hittills har nära 46 000 västmanlänningar loggat in i sin journal, det är drygt 17 procent av invånarna.

Varje månad tillkommer i snitt 1 300 nya användare.

Läkarförbundets lokalförening i Västmanland är positiv till systemet med journaler på nätet, men märker att det i vissa fall tar mer resurser i anspråk.

Till exempel då patienter missförstår uppgifter i journalen, berättar ordföranden Mats Stenberg:

– Jag har ett färskt exempel här med en patient som väntade på ett svar, och då man kommit överens med läkaren att denne skulle höra av sig om det var något avvikande. Patienten läste dock sin journal och blev orolig då svaret misstolkades och ville snabbt få tillgång till läkaren för att diskutera det.

– Vi vill absolut att patienter ska vara delaktiga på det här sättet, men när det införs nya system bör man göra en analys av följderna för att se om det behövs införas mer resurser, säger Mats Stenberg till P4 Västmanland.

Det förekommer också att patienter upplever att det står fel i journalen eller vill komma med synpunkter, säger Mats Stenberg.

– Där har Läkarförbundet nationellt drivit att patienter lätt ska kunna gå in och kommentera det som står i journalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".