Tegeltak med mossa.
Ödehus kan stå kvar om ägaren inte hittas. Foto: Gunnar Lundmark/ TT

Boverket föreslår skärpta regler kring fallfärdiga ödehus

2:01 min

Det kan bli lättare att kräva rivning av övergivna ödehus med säkerhetsbrister. Förslaget kommer från Boverket. Hittar man inte ägaren kan det vara problematiskt enligt dagens regler menar Lars Brask, jurist på myndigheten.

Det kan handla om fritidshus eller andra gamla hus som riskerar att förfalla, och det är något som många kommuner i landet brottas med, också här i Västmanland.

Lars Brask, som är jurist på myndigheten, har genomfört utredningen och förslagen är ganska radikala, säger han.

– Man får helt enkelt göra avkall på skyddet i äganderätten, så vi säger att det ska bli enklare att delge. Det ska räcka med att man kungör detta i "Post- och inrikes tidningar" och en vecka efter att det skett anses ägaren delgiven. Och det är ju radikalt men tvunget om man vill komma vidare, säger han.

Den så kallade äganderätten är stark i Sverige. Man kan inte bara riva en byggnad bara för att den uppfattas som störande av omgivningen. Man måste få tag på husets ägare som själv måste ta hand om upprustning eller rivning. Och ägaren kan ibland alltså vara svår att hitta.

– Personen kan bo utomlands, men det kan ju också vara svårt att hitta personen även om han eller hon bor inom landet, säger Lars Brask.

Aino Leijon är bygglovshandläggare för kommunerna Fagersta och Norberg. Hon säger att ödehus är ett problem.

– Ja, just nu har vi ett tiotal pågående ärenden.

Boverket föreslår nu alltså att delgivningsreglerna ska bli tuffare mot husägarna, ett annat förslag är statliga rivningssubventioner. Åtgärder som skulle underlätta, säger hon.

– Det skulle göra det enklare för oss att delge ägarna så att problemen blir åtgärdade, säger Aino Leijon.

"Post- och inrikes tidningar" är ett officiellt kungörelseorgan på Internet. Där publicerar myndigheter och andra information som enligt lag ska komma till allmänhetens kännedom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".