Margaretha Jönsson fysioterapeut.
1 av 2
Margaretha Jönsson fysioterapeut. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Att träna nacken hjälper personer med whiplash

1:41 min

Forskare och fysioterapeuter vill nu undersöka nyttan att träna nacken via webben, säger Margaretha Jönsson i Västerås.

Margaretha Jönsson testledare i Västmanland och som arbetar på Herrgärdets vårdcentral i Västerås tror att träningen via nätet kan hjälpa och nå fler.

– Ja det är det vi vill undersöka och jämföra träning via datorstöd och träning där man träffar en fysioterapeut öga mot öga. Vad det gör för skillnad. Om det fungerar lika bra eller bättre, säger Margaretha Jönsson till P4 Västmanland.

I en tidigare studie, då deltagarna tränade tillsammans med en sjukgymnast blev femtio procent bättre efter 12 veckor. Deltagarna halverade sin smärta och fick en bättre vardagsfunktion.

Ett krav för att delta i studien är att man skadats då man färdats i ett fyrhjuligt fordon. Totalt ska 140 personer delta.

Linköpings universitet står bakom studien där åtta regioner deltar och i Västmanland medverkar fysioterapeuter på vårdcentraler i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".