Polisen är på plats och kvarteret är avspärrat.
Polisen är på plats och kvarteret är avspärrat. Foto: Kent Nilsson/Sveriges Radio.

Skottattentat mot polis i Västerås

Daniel Wikdahl presstalesman polisen i Västmanland
2:26 min

Under natten besköts en polisbostad på Hagaberg i Västerås. Enligt Lisa Sannervik, vid polisens ledningscentral, har grovkalibrig ammunition använts vid attentatet. Händelsen rubriceras som mordförsök.

Ett flertal skott avlossades mot en villa vid 03.20, natten mot lördag. Polisen fick in flera samtal från människor som hört skottlossningen.

Inne i villan låg en polis med familj och sov, två vuxna och två barn. Ingen av dem skadades fysiskt, men chockades, enligt presstalespersonen Daniel Wikdahl. De tas nu omhand på skyddad plats.

Det inträffade betecknas som en "särskild händelse" av polismyndigheten, som har gått upp i stabsläge. Man har alltså höjt beredskapen.

– Vi har också fått hjälp från nationellt håll, säger presstalespersonen Daniel Wikdahl till P4 Västmanland.

Polisen har gjort en del beslag på platsen.

Lisa Sannervik, vid polisens ledningscentral, säger till TT att grovkalibrig ammunition har använts vid attentatet. Men hon vill inte säga vilken typ av vapen som kan ha använts.

– Vi är väldigt försiktiga i nuläget med att lämna ut uppgifter om de drabbade eftersom det finns en hotbild, säger Lisa Sannervik, till TT.

Om det finns någon hotbild mot den polis vars bostad besköts vet polisen inte ännu.

– Det får utredningen utvisa, och den pågår för fullt, säger Daniel Wikdahl.

I en skriftlig kommentar till Sveriges Radio skriver justitieminister Morgan Johansson (S) att:

"Detta är ett avskyvärt angrepp på rättsväsendet. Den utsatta familjen måste nu få det stöd som de behöver, och alla tillgängliga resurser måste sättas in för att spåra upp och gripa gärningsmannen.

Att bekämpa den systemhotande organiserade brottsligheten är den viktigaste kriminalpolitiska uppgiften nu, och för att klara det måste polisen få ökade resurser och bättre verktyg. Vi genomför därför nu en stor satsning på polisen, vi skärper straffen för grovt vapenbrott och vi kommer att kraftigt skärpa straffen för angrepp på blåljuspersonal."

Rikspolischef Dan Eliasson är på plats i Västerås.

"Jag kommer att se till att region Mitt har alla resurser de behöver för att gripa och lagföra de skyldiga. Jag har även informerat riksåklagaren nu på morgonen och vi är överens om att hela rättskedjan har ett stort ansvar här och att denna typ av brottslighet måste ges högsta prioritet", skriver han på polisens hemsida.

Även regionpolischefen Carin Götblad kommenterar händelsen på polisens hemsida:

"Att en polis och hans familj utsätts för ett attentat i sitt eget hem är helt oacceptabelt. Polisen och hans familj får nu allt stöd och skydd som behövs. Vi har satt in alla tillgängliga resurser vi har för att hitta de skyldiga. Det är mycket allvarligt med det ökade antal skjutningar vi har i samhället, det är inte längre enbart ett storstadsproblem."

På Åklagarmyndighetens pressjour säger man att de har högsta beredskap efter händelsen.

Polisen är på plats i villaområdet som är avspärrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".