Lars Jansson, polisområdeschef Västerås, regionpolischef Carin Götblad och Robert Wallén, polisområdeschef i Västmanland.
1 av 3
Lars Jansson, polisområdeschef Västerås, regionpolischef Carin Götblad och Robert Wallén, polisområdeschef i Västmanland. Foto: Kent Nilsson/Sveriges Radio
Dörr med skotthål
2 av 3
Flera skott har under natten avlossats mot en bostad i Västerås där en polis bor. Foto: Per Groth/TT
Poliser i villaområde
3 av 3
Flera skott har under natten avlossats mot en bostad i Västerås där en polis bor. Foto: Per Groth/TT

Man i 20-årsåldern anhållen för mordförsök

0:44 min

En person har anhållits misstänkt för mordförsök efter skjutningen mot en polis bostad i Västerås.

Två vuxna och två barn befann sig i huset i natt när skottlossningen skedde klockan 03.20 natten mot lördagen..

Hela familjen låg och sov, ingen skadades fysiskt.

– Det är stor förödelse i huset. Det är en mängd grovkalibriga patroner som ligger utanför, säger regionpolischef Carin Götblad på en pressträff på lördagseftermiddagen.

Carin Götblad understryker att den drabbade polisen är en helt vanlig polis.

– En bland alla duktiga medarbetare som jobbar ute i vardagen, det är ingen speciell person. En väldigt duktig polis som har blivit utsatt på det här viset. Oerhört allvarligt. Ren tur att ingen blev träffad.

Händelsen utreds som mordförsök och under lördagseftermiddagen hämtade polis in två personer till förhör. Sent på lördagskvällen kom beskedet att en man i 20-årsåldern har anhållits för skjutningen mot en polisbostad i Västerås, misstänkt för försök till mord.

– En av de personer som tidigare hämtades in till förhör, en man i 20-årsåldern, är anhållen skäligen misstänkt för försök till mord, den lägre misstankegraden, säger Anders Hedström, presstalesperson för polisens region Mitt.

Åklagaren Anne Sjöblom beslutade att anhålla mannen klockan 20.43 efter förhör under lördagskvällen.

– Jag har anhållit en person som är skäligen misstänkt för det här. Jag kommer inte uttala mig mer än så i ärendet de närmaste dagarna, säger Anne Sjöblom till TT.

Senast på tisdag klockan 12 måste hon bestämma sig för om den anhållne mannen ska begäras häktad eller inte.

Enligt polisen är den andre personen som hämtades in till förhör tidigare i dag försatt på fri fot, men inte avförd från utredningen.

– Utredningsarbetet fortsätter nu men exakt vad vi gör kan jag inte gå in på, säger Anders Hedström på lördagskvällen.

Attacken har mötts av kraftiga reaktioner, bland annat från Polisförbundet och Västmanlands landshövding: 

"Ett avskyvärt och oacceptabelt agerande inte minst när det sker mot polisens medarbetare, vilka har i uppdrag att upprätthålla lag och ordning, trygghet och säkerhet för oss alla som lever och verkar i samhället", skriver Västmanlands landshövding Minoo Akhtarzand i ett uttalande.

Enligt Carin Götblad jobbar regionen offensivt efter skjutningen:

– Vi jobbar brett med det här och vidtar utredningsåtgärder. Vi jobbar mot den problembild vi har, vi kommer inte backa.

– Det är inga vanliga människor som gör så här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista