Vattenkran
1 av 2
Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.
Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanlands län.
2 av 2
Foto: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio

Länsstyrelsen vill bli kranmärkt

1:37 min

Länsstyrelsen i Västmanland vill kranmärka hela sin verksamhet. Det innebär att de ska sluta köpa in flaskvatten och bara använda kranvatten.

– Använder vi kranvatten så minskar vi transporter och vi minskar användningen av plast. Vi vet ju att mycket plast hamnar i havet och vi är ju en vattenmyndighet också. Och det är gott med kranvatten, säger landshövdingen i Västmanland, Minoo Akhtarzand.

Frågan om kranvatten kontra flaskvatten har varit uppe tidigare. Men nyligen fattade ledningsgruppen ett inriktningsbeslut om kranmärkning. 

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som förbinder sig att bara använda kranvatten. Det är branschorganisationen Svenskt Vatten som står bakom märkningen.  

Länsstyrelsen ska nu kartlägga hur det ser ut med användningen av flaskvatten i den egna verksamheten. Det gäller även vid externa konferenser.                 

Hittills har en rad myndigheter kranmärkt sig. Men enligt Svenskt Vatten har ingen annan aktör från Västmanland ännu gjort det, så länsstyrelsen kan bli först.

Förra året bildade länsstyrelsen miljö- och klimatrådet, med visionen att Västmanland ska vara en miljö- och klimatförebild till år 2030. 

– Eftersom vi samordnar miljö- och klimatrådets arbete, så skulle vi kunna lyfta in kranmärkning den vägen och se till att det sprids till hela länet, säger Minoo Akhtarzand. 

Fakta: Kranvatten vs flaskvatten

  • Kranvattnet är det mest kontrollerade livsmedlet i Sverige
  • Kranvatten kostar ungefär fyra öre per liter, och då ingår bland annat leverans till närmaste kran. Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten.
  • Att producera och leverera en liter flaskvatten släpper ut minst 300 gånger mer koldioxid än att tappa upp en liter vatten från kranen. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista