Kors på Hovdestalunds kyrkogård i Västerås.
1 av 2
Döden - något vi sällan pratar om. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio
Sara Secund, präst i Badelunda församling.
2 av 2
Sara Secund, präst i Badelunda församling. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio

Svenska kyrkan ger tips om hur man hjälper personer i sorg

1:30 min

Hur vi hanterar sorg kan se väldigt olika ut, och Svenska kyrkan har nu delat ut en broschyr med handfasta tips hur man kan vara en hjälp till de som sörjer.

Broschyren delas ut till företag runt om i landet och vänder sig till de runtomkring personer som är i sorg för att de ska bli bättre på att möta sörjande människor.

Tipsen baseras på den mångåriga erfarenhet Svenska kyrkan har av att möta och stötta människor som förlorat någon närstående.

– Precis som vi har en första-hjälpen låda med plåster, som man ju måste ha på varje arbetsplats, så är tanken att detta är ett komplement till det, säger Sara Secund, präst i Badelunda församling i Västerås.

Man ska kunna hämta tips i den här första-hjälpen foldern om hur man till exempel tar kontakt med den som drabbats av sorg, berättar hon.

– Att man inte ska vänta på att den sörjande personen hör av sig. Det är bättre att säga att man ringer på tisdag och att du svarar om du orkar. Än att man säger, "du vet att jag finns och du kan ringa mig". Det kanske också är bra, men är man väldigt i sorg kan det vara svårt att ta det steget, säger Sara Secund. 

Inför Halloween och allhelgona har Badelunda församling besökt skolor och pratat om döden med elever.

– En del blir ledsna, men även i tårarna har vi mötts på ett bra sätt och känt ett fint förtroende, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".