Ambulans under utryckning. Foto: Bertil Ericsson/TT.
Ambulans under utryckning. Foto: Bertil Ericsson/TT.

Risk för felbedömningar med brist på personal

2:01 min

Bristen på personal vid Region Västmanlands nya larmcentral kan riskera patienternas säkerhet. Det konstaterade en extern revisionsbyrå redan förra året.

- Slutsatserna var att landstingsstyrelsen skulle följa det här ordentligt och framförallt titta på bemanningen som då den stora personalomsättningen var en av riskfaktorerna när man startade det här, säger Elisabeth Löf (S) vice ordförande för regionens revisorer.

Svårigheterna att rekrytera och behålla personal kan innebära en risk för patientsäkerheten. Den slutsatsen dras i en rapport skriven av en extern revisionsfirma i maj 2016.

Och konstateras i rapporten, om bristen på personal fortsätter kan det leda till att patienter inte får rätt bedömning vid akuta situationer.

Problemen var framförallt sjukfrånvaro och svårigheter att hålla en jämn bemanning på centralen. Så här står det i förstudien:

- Det framkommer att larmcentralen haft svårt att fylla de tjänster som de har enligt budgeten.
- personalen arbetar mycket övertid.
- ett flertal personal har sagt upp sig enligt uppgift på grund av krävande arbetsförhållanden med framförallt schematekniska problem som grundorsak.
- Det har förekommit att nyanställda larmoperatörer arbetar som enda larmmottagare under pass.

För svårigheterna att bemanna larmcentralen har fortsatt. I årsredovisningen för förra året konstateras att verksamheten inte varit fullt bemannad, att långtidssjukskrivningarna varit många och att kostnaderna för övertid och extrapersonal ökat.

I den senaste delårsrapporten, som i oktober lades fram för politikerna, har långtidssjukskrivningarna ökat jämfört med förra året och personalkostnaderna överskrider budget till följd av ökade kostnader för bemanning och övertid.

- Vad tänkte du om det som står att om situationen fortsätter så är situationen ohållbar?

- Ja det är helt korrekt. Vi höjde ett varnandes och funderingar på att man måste reda ut det här. Och det här var inget som var främmande för verksamhetens chefer heller, säger Elisabeth Löf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".