Vårdförbundet Västmanland Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Facket: Region Västmanland bryter mot kollektivavtalet

2:08 min

Region Västmanland har svårt att bemanna länets nya larmcentral och arbetsgivaren har börjat ge besked om ledighet först samma dag som anställda ska vara lediga.

- Det är inte okej. Skulle våra medlemmar vilja driva ärendet så är det egentligen ett brott mot kollektivavtalet, säger Ingrid Edman, vice ordförande Vårdförbundet Västmanland.

Ett sätt att få folk att jobba har varit att hitta på en ny slags ledighet, kallad "ledighet med förbehåll". Den används inom ambulanssjukvården och larmcentralen och innebär att chefen visserligen ger dig ledigt, men med risken att den dras in, ända fram till samma morgon du ska jobba.

Har du bett om att vara ledig i två dagar, ja då får du ringa morgonen efter och höra om du blir ledig även den dagen. Måste man ha garanti för att få vara ledig måste man ansöka om ledigheten mer än 10 veckor innan, enligt fackförbundet Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista