Brand på Bastborregatan på Hälla i Västerås.
1 av 2
Brand på Bastborregatan på Hälla i Västerås. Foto: Madeleine Rapp/Sveriges Radio
Fredrik Eriksson, brandingenjör, Mälardalens brand- och räddningsförbund. Foto: Liselotte Karlsson/SR
2 av 2
Fredrik Eriksson, brandingenjör, Mälardalens brand- och räddningsförbund. Foto: Liselotte Karlsson/SR

Räddningstjänsten "snålar" på vattnet för miljöns skull

1:29 min

När räddningstjänsten är ute på uppdrag är det flera faktorer som spelar in. Förutom att släcka bränder krävs också ett ordentligt miljötänk.

Förra måndagen började det brinna i en bilverkstad på Hälla i Västerås och ett stort område spärrades av. På onsdagen kunde området öppnas igen men dagen efter blossade elden upp på nytt i bilverkstaden, dock utan några större följder.

Nu förklarar Fredrik Eriksson, brandingenjör på Mälardalens Brand- och Räddningsförbund, att de måste tänka på hur de släcker liknande eldar då de måste se till att miljöfarliga rester inte följer med släckningsvattnet ner till dagvattnet.

– I och med att det var en bilverkstad så är det rätt så mycket saker som inte är bra för miljön, såsom motorolja, bensin och diesel. När vi sprutar på massa vatten följer det med släckvattnet ut i dagvattnet och det är något vi måste hantera.

Hur hanterar ni det?

– För att inte få ut släckvattnet i Mälaren så försöker vi täta de brunnar som finns. Och så finns det mobila vattenreningsanläggningar.

– Vi ser förstås till att släcka riktigt ordentligt på de ställen där det inte får börja brinna ur spridningssynpunkt. Där snålar vi inte med vatten, säger Fredrik Eriksson på MBR.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista