Stellan Lundström, professor emeritus i fastighetsekonomi på Kungliga Tekniska högskolan (KTH)
Stellan Lundström, professor emeritus i fastighetsekonomi på Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Expert: Kommunala bostadsbolag säljer ut för att få in pengar

1:18 min

Västerås kommunala bostadsbolag Mimer planerar att sälja ut lägenheter och enligt Stellan Lundström, professor emeritus i fastighetsekonomi brukar det ligga ekonomiska motiv bakom sådana utförsäljningar.

Det kommunla bostadsbolaget Mimer i Västerås planerar att sälja ut sammanlagt 750 lägenheter på Bäckby och Skallberget i Västerås.

Enligt Mimer är anledningen till försäljningen att de vill få in fler fastighetsägare i de båda bostadsområdena för att Mimer är så dominerande där.

Men Stellan Lundström, professor emeritus på Kungliga Tekniska högskolan (KTH), säger att det brukar det ligga ekonomiska motiv bakom att kommunala bostadsbolag säljer ut lägenheter.

– Ett argument som har dykt upp de senaste åren, det är att det är en väldigt fin affär. Man får bra betalt för gamla hyreshus just nu, det är många köpare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista