Susanne Olofsdotter, psykolog på BUP.
Susanne Olofsdotter, psykolog på BUP. Foto: Liselotte Mellesmo/Sveriges Radio.

Psykiatrin ska hitta fler unga med ångest

2:05 min

Resultaten i en ny avhandling av Susanne Olofsdotter, psykolog på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Västerås, visar att ett enkelt test kan upptäcka fler unga med ångest.

En av tre tonåringar har så mycket problem att de skulle behöva hjälp med sin ångest, säger psykologen och forskaren Susanne Olofsdotter på BUP.

Trots att ångest bland tonåringar är så vanligt, är det mer sällan som "ångest" anges som orsak till att de söker vård på BUP än i resten av samhället. Det tyder på att många fler ungdomar med ångest skulle behöva upptäckas, menar Susanne Olofsdotter.

När ungdomar söker hjälp för psykiska problem får de fylla i ett frågeformulär om hur de mår. Nu har Susanne Olofsdotter utformat nya gränsvärden för hur svaren ska tolkas, som lättare ska ringa in de ungdomar som skulle behöva hjälp med sin ångest. 

– Syftet är att göra det här formuläret känsligt, att man verkligen upptäcker så många som möjligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista