Tina Sundman, DHR
Tina Sundman Foto: Madeleine Rapp/Sveriges Radio

Tina Sundman behöver personlig assistans i sin vardag

1:16 min

Att kunna ha en personlig assistent ger Tina Sundman stor frihet att kunna leva som hon vill. Hon oroar sig för hur Försäkringskassans sätt att tolka den nya lagen om personlig assistans kan påverka hennes vardag.

Tina Sundman jobbar på DHR i Västerås och har själv ett handikapp som gör att hon behöver assistans både hemma och på jobbet. Tina lever ett aktivt liv och för henne innebär det en stor frihet att kunna ha en personlig assistent. Hon oroar sig för Försäkringskassans sätt att tolka den nya lagen om personlig assistans.

Lagen innebär enligt Föräkringskassan att personliga assistenter bara ska få betalt för de minuter de arbetar aktivt och inte för den väntetid som arbetet innebär. Exempelvis om personer i behov av assistans kan använda en dator på egen hand, men behöver hjälp för att ringa så ska assistenten alltså bara få betalt för den tiden det tar att hjälpa personen att ringa.

– Jag kommer att överleva. Men jag kommer inte att kunna leva. Inte på det sättet jag gör idag, säger hon.

Tina Sundman ser positivt på att regeringen nu ska utreda lagen, efter försäkringskassans larm om att ca 6000 personer riskerar att bli av med sin ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista