Stefan Björklind laddar för sin influensaspruta tillsammans med Gert Farrensteiner, läkare och Eva-Lena Fransson, distriktssköterska.
Stefan Björklind laddar för sin influensaspruta tillsammans med Gert Farrensteiner, läkare och Eva-Lena Fransson, distriktssköterska. Foto: Sveriges Radio

Lyckad satsning på vårdmottagning för hemlösa i Köping

1:51 min

I november 2015 invigdes vårdmottagningen för hemlösa i Köping. Den är ett samarbete mellan Region Västmanland, kommunen och Hela Människan - och satsningen har fallit väl ut.

Mottagningen finns i ett rum i Hela Människans lokaler, där läkaren Gert Farrensteiner och distriktsköterska Eva Lena Fransson möter sina patienter på tisdagar mellan klockan 10 och 12.

En utvärdering som gjordes efter 20 månader visade att mottagningen då haft drygt 280 besök.

Det är ett bra resultat, menar Eva Lena Fransson, som tror att en av anledningarna till att det blivit så bra är just att man är i Hela Människans lokaler.

– Här känner våra patienter sig som hemma och det känns tryggt för dem att även få hjälp med sjukdomar i en van miljö, menar hon.

I Köping finns runt 50 hemlösa och budgeten för 2018 ligger på 370 000 kronor. Då ingår allt - utom eventuella mediciner.

En liten peng för ett värdefullt treparts-samarbete, tycker verksamhetsansvariga Mea Gustavsson, som även betonar personalens betydelse.

– En stor betydelse som mottagningen inneburit, är det förtroendet som de hemlösa fått för sjukvården, tack vara Eva-Lena och Gert, säger Mea.

Stefan Björklind har besökt mottagningen flera gånger och tycker att det är jättebra att man numera kan få läkarhjälp i Hela Människans lokaler.

Denna tisdag har han kommit för att få en influensaspruta, och han säger att mottagningen fyller en viktig funktion, då många annars struntat i sina krämpor, eftersom de inte har råd att gå till en vanlig vårdcentral.

Även ledningen för Hela Människan ser mottagningen som en tillgång:

– Jag ser den som "juvelen i vår verksamhet",  säger Anders Bastås, chef i Köping..

Vårdmottagningar för hemlösa finns idag på två ställen i länet: Västerås och Köping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista