hemlös
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hemlösa ensamkommande ny grupp kriminella

2:36 min

Polisen ser en ny grupp individer som lever på gatan i Västerås, tar droger och begår brott.

Volontärer som arbetar med ensamkommande ungdomar har tidigare vittnat om att det finns vissa individer som lever på gatan i Västerås, tar droger och begår brott.

Polisen i Västmanland kan nu bekräfta bilden.

– Vi vet att i den lokala problembilden har vi ungdomar som är ensamkommande, som ägnar sig åt droger och narkotika och även stjäl i butiker.

– Vi har även ofredanden mot människor som passerar platser där de uppehåller sig, berättar Anders Hedström, presstalesperson för polisen i Västmanland, som dock är noga med att betona att det här handlar om ett antal individer. 

En som vet vilka personer det här rör sig om är Ali, som själv är ensamkommande:

– En del är papperslösa, en del har fyllt 18 och har inte god man, inte familjehem, de har ingenting.

– De måste överleva och eftersom de inte kan tjäna pengar på ett bra sätt, så måste de tjäna pengar på dåliga sätt. Men de är faktiskt inte dåliga människor, säger Ali till P4 Västmanland. 

När han blev åldersuppskriven och skulle flyttas till ett asylboende för vuxna i Norrland valde han i stället att stanna i Västerås, där han kände sig hemma, och där kompisarna och skolan fanns.

Under en månad var Ali själv en av dem som levde på gatan, men nu har han fått en bostad och just börjat gymnasiet.

Ali säger att räddningen för honom blev att han hittade en vuxen som hjälpte honom.

Myndigheterna borde kunna göra mer för ungdomarna på gatan, anser han:

– Den situationen är jättesvår. Jag tycker att de är också människor och de har också känslor och vi måste göra någonting för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".