Svea hovrätt.
Här inne på Svea hovrätt fortsätter rättegången idag. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio
Sommarstugemorden

Advokaten ifrågasatte starkt åklagarens bevisning

2:58 min

Idag fortsatte rättegången om de så kallade sommarstugemorden utanför Arboga. Det handlade återigen om 42-åringens tidigare make som hittades död i Hjälmaren.

Den 42-åriga kvinnans advokat Amanda Hikes ifrågasatte starkt åklagare Jessica Wennas bevisning i det fall som gäller kvinnans makes död i Hjälmaren 7-8 augusti 2015

– För det första är det oklart hur han har dött, dödssättet vet vi fortfarande inte. 

Den 42-åriga kvinnan dömdes i augusti av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse för bland annat mord och mordförsök på hennes föräldrar i augusti förra året.

Hennes tidigare pojkvän i 20-årsåldern dömdes till 14 års fängelse och utvisning. Kvinnan dömdes också för anstiftan till mord på hennes tidigare make, som hittades död i Hjälmaren i augusti 2015.

Åklagare Jessica Wenna menar att mannen dog av kvävning eller dränkning, men på en annan plats än där han hittades med hänvisning till att det var för få kiselalger i mannens kropp för att skulle ha drunknat i Hjälmaren.

Amanda Hikes ifrågasatte betydelsen av och den vetenskapliga tillförlitligheten av kiselundersökningen. Men åklagaren Jessica Wenna hävdar att metoden används internationellt och är vetenskaplig. 

Advokat Amanda Hikes menar att det finns stöd för att mannen drunknade och att polis och åklagare inte har uteslutit andra dödsorsaker som exempelvis sjukdom.

Hon ifrågasatte åklagarens nya bevisning om att en mobiluppkoppling visar att kvinnan, när hon sms:de mannen, varit vid vattnet och inte i sommarstugan en del av kvällen den 7 augusti och på morgonen den 8 augusti 2015 - samma morgon då hon larmade SOS att mannen var försvunnen.

– Det där är heller ingen säker vetenskap.

Men åklagaren menar att kvinnan ljuger om var hon befann sig.

– Hennes uppgifter är inte korrekta, säger Jessica Wenna.

Rättegången i Svea hovrätt fortsätter den 14 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista