Ett 60-tal ensamkommande har försvunnit, bara i Västmanland
Personen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Volontär om varför vissa ensamkommande väljer gatan

1:22 min

De stora migrationsboendena för vuxna, i exempelvis Haparanda och Kiruna, är en svår miljö att leva i, långt borta från de här ungdomarnas trygghet, säkerhet och skola, säger volontären Karin Holmström i Västerås.

Det finns en grupp om uppskattningsvis 30-40 ensamkommande ungdomar som lever på gatan i Västerås och ägnar sig åt droger och brott. De stannar hellre i Västerås utan bostad än flyttar till Migrationsverkets förläggningar i norra Norrland.

Det handlar om trygghet, säger psykologen Karin Holmström, som arbetar på Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, BUP, och som volontär bland de här ungdomarna.

– Man har blivit fråntagen känslan av att kunna påverka sitt liv och hamnat i ett jättestarkt utanförskap, och många förstår inte hur det har gått till.

Kompisarna blir som ens familj och samma sak skulle hända om det hade gällt svenska ungdomar, förklarar Karin Holmström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".