Magnus Agestav och Alexander Linidström vid Funktionsrätt Västmanlands kansli.
Magnus Agestav och Alexander Linidström vid Funktionsrätt Västmanlands kansli. Foto: Anna Mi Skoog/Sveriges Radio

Funktionsnedsatta får betala för att jobba

2:13 min

Personer med vissa funktionsnedsättningar kan få delta i daglig verksamhet som liknar ett vanligt arbete. Men ersättningen är så låg att det i praktiken kan kosta att gå till jobbet.

– Hur många är beredda att betala för att jobba? De flesta förutsätter att få betalt, men här får de betala - kanske 300 kronor i månaden - för att gå till jobbet.

Det säger Magnus Agestav, ordförande och kanslichef för Funktionsrätt Västmanland, som arbetar för att stärka rättigheterna för personer med funktionsnedsättning.

Sedan i augusti i år har de fått förstärkning på kansliet av Alexander Lindström, som har Aspergers syndrom och som nu har sin dagliga verksamhet här.

Oftast är han på kansliet sex timmar per dag.

– Jag stortrivs. Jag kan hjälpa till med olika saker, som pappersarbeten, utbildning om funktionsnedsättningar, jag kan föreläsa, jag kan sätta press på politiker och kräva att de måste se våra rättigheter, förklarar han. 

För sin arbetsinsats får han en habiliteringsersättning från kommunen på 45 kronor om dagen - en summa som inte täcker kostnaderna för arbetsresor och jobblunch.

Vissa kommuner betalar något högre ersättning. Andra betalar ingen alls.

– Ersättningen borde definitivt höjas, tycker Alexander.

Hans arbetsgivare har bjudit honom på busskortet för att han ska slippa gå back varje månad. 

Regeringen har föreslagit att kommunerna ska få mer pengar till habiliteringsersättningar och Alexander har uppvaktat nämnden för personer med funktionsnedsättningar i Västerås stad och krävt en höjning av ersättningen. 

– Mitt bud till Västerås stad är 100 kronor för heltid och 75 kronor för halvtid, säger Alexander Lindström till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista