På bröstenheten i Västerås.
Mammografiutrustning på Bröstenheten i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Enbart radiologer ska granska röntgenbilder på Bröstenheten

1:11 min

På Bröstenheten i Västerås kommer två mammografisjuksköterskor, som lärt sig att tolka röntgenbilder, inte att ersättas när de går i pension. Bröstenheten vill nu lägga upp arbetet på ett annat sätt.

På Bröstenheten i Västerås har två specialutbildade mammografisjuksköterskor lärt sig att tolka röntgenbilder.

Men när de snart går i pension kommer de inte att ersättas av nya sjuksköterskor med samma kompetens. 

Att man kommer att sluta med detta ifrågasätts av oppositionsrådet Maria Dellham (M) i Region Västmanland i en interpellation till regionfullmäktige.

Men det är Bröstenheten som vill ha det så, säger regionrådet Kenneth Östberg (S). Istället för att ha två mammografisköterskor och två radiologer som analyserar röntgenbilder vill man istället satsa på att ha fyra radiologer.

– Det verksamheten noterat är att organisationen då man haft två radiologer och två sköterskor har påverkat resterande verksamhet i negativ riktning. Det finns ju en massa andra arbetsuppgifter också. Idealet är att ha fyra radiologer istället, säger Kenneth Östberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".