Susanne Lindblom (t.v.) och Mari-Anne Bergstam.
Susanne Lindblom (t.v.) och Mari-Anne Bergstam. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio.

Så kan barn få hjälp med sin sorg

1:33 min

Barn som sörjer kan få stöd. Susanne Lindblom, diakon och huvudansvarig för tjänsten Talk2Me på Västerås Stadsmission, förklarar hur det fungerar.

Det kan vara svårt att prata om döden, inte minst med barn. Barn som sörjer förlusten av en förälder, ett syskon eller någon annan, kan få komma och prata om sorgen.

Svenska kyrkan och Stadsmissionen har samtal både i grupp och enskilt.

– Det är svårt att förstå att man måste lära sig att ta emot sina känslor. Det var ett barn vi hade här som sa det: "Jag har lärt mig att ta emot känslorna", säger Susanne Lindblom, som arbetar med sorgegrupperna för barn mellan 6 och 10 år på Tomasgården i Västerås.

Vi är rädda för döden. Döden är någonting vi inte vet hur vi ska hantera, men om vi delar det, så blir inte döden lika skrämmande.

– Jag tror att vi kan göra jättemycket för att hjälpa både barn och ungdomar att förhålla sig till det som vi alla vet kommer att ske någon gång i livet, säger Susanne Lindblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".