Skinnsskattebergs kommuns tillfälliga hemsida
Skinnsskattebergs kommuns tillfälliga hemsida Foto: Sveriges Radio.

Skinnskatteberg har fått igång en tillfällig hemsida

Efter en hackerattack mot Skinnskattebergs kommuns hemsida har kommunen under onsdagseftermiddagen fått igång en tillfällig hemsida.

Den nya tillfälliga hemsidan är byggd på en standardmall och innehåller telefonnummer till kommunens växel, e-postadress och en länk till lediga jobb samt informationen att kommunen arbetar med att återställa den tidigare informationen. 

P4 Västmanland har sökt representanter för kommunen, men ingen vill uttala sig.

Jan Jäder, sektorchef för Näringsliv och utveckling på kommunen, skriver i ett mail att de arbetar på att kunna lösa problemet.

Hackarna utnyttjade ett säkerhetshål i hemsidans programvara: att en uppdatering som hade skyddat mot intrång inte var installerad.

Anledningen ska ha varit att kommunsidan var programmerad så att den kunde gå sönder om den uppdaterades. De automatiska säkerhetsuppdateringarna var därför avstängda.

Länsstyrelsen i Västmanland säger att de har erbjudit Skinnskattebergs kommun hjälp med att få ut information via andra kanaler om de skulle behöva.

Men enligt länsstyrelsens tjänsteman i beredskap så har det inte behövts ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista