kablar
Foto: Lise Åserud/TT (arkivbild)

MSB om it-säkerhet: Kommunerna saknar kompetens

0:54 min

Skinnskattebergs kommuns hemsida är fortfarande stängd efter en hackerattack, däremot har de nu en tillfällig sida med information. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap menar att kommunerna måste jobba mer med it-säkerhet.

Skinnskattebergs kommuns hemsida är fortfarande släckt efter en hackerattack.

Hackarna kunde utnyttja ett säkerhetshål i hemsidans programvara eftersom kommunen inte hade installerat den uppdatering som skulle skydda programmet mot intrång.

Enligt Margareta Palmqvist vid MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, var det för två år sedan 70 procent av kommunerna som inte arbetade systematiskt med informationssäkerhetsfrågor.

Hon säger att det fortfarande finns en hel del att göra.

– Det pågår väldigt mycket men det är fortfarande så att det saknas resurser och kompetens i kommunerna. Även om man pekar ut personer så kanske de inte får arbeta med frågan mer än till liten del.

– Det behövs ett stort engagemang för frågan och att ledningen i kommunerna uttrycker att de menar allvar med det här arbetet, säger Margareta Palmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista