En äldre kvinna med rollator sitter på en bänk i en korridor vid ett äldreboende.
Skyddsombudet på äldreboendet Nordlund har vänt sig till Arbetsmiljöverket. Foto: Jessica Gow/TT. (Arkivbild)

Skyddsombud: Dålig arbetsmiljö på äldreboende i Köping

0:46 min

Ensamarbete, inga vikarier, stress, hög arbetsbelastning och svårt att påverka. Så beskriver Kommunals skyddsombud Camilla Dahl arbetsmiljön på äldreboendet Nordlund i Köping.

– Vi är max två personer som ska ta hand om åtta eller tolv boende. Det blir väldigt stressigt, vi får aldrig tid till återhämtning, säger Camilla Dahl.

Hon beskriver arbetsdagar med ensamarbete där matlagning måste avbrytas för att hjälpa någon med toalettbesök - samtidigt som någon annan boende larmar.

Redan i augusti krävde skyddsombudet att Köpings kommun skulle åtgärda bristerna, bland annat genom att se till att resurserna anpassas till kraven och även utreda om schemat kan leda till ohälsa.

Sedan dess har Köpings kommun jobbat med att förbättra arbetsmiljön, exempelvis när det gäller resurser men också när det gäller delaktigheten, skriver kommunen i en skrivelse.

Det räcker inte anser Camilla Dahl:

– Nu är det nog, innan någon blir sjukskriven.

Nu vänder hon sig till Arbetsmiljöverket och begär att myndigheten förelägger kommunen att se till att arbetsmiljön på äldreboendet blir bra.

Nordlund är ett särskilt boende för äldre med 43 lägenheter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".