Överläkare Lars Eriksson på bårhuset i Västerås.
Överläkare Lars Eriksson på bårhuset i Västerås. Foto: Liselotte Mellesmo/Sveriges Radio.

Mer plats på bårhuset i Västerås

2:11 min

I början av året rapporterade P4 Västmanland om platsbrist på bårhuset i Västerås. Men nu finns det fler kylutrymmen, säger Lars Eriksson, överläkare vid patologen på Västerås sjukhus.

– I nuläget känns det som att vi har kapacitet att ta hand om de avlidna på ett bra och fint sätt, vi kan räkna med att vi har mellan 80-90 platser - och så många blir det ibland, säger Lars Eriksson till P4 Västmanland.

Antalet döda som passerar bårhuset i Västerås har ökat kraftigt de senaste åren. Går man 20 år tillbaka handlade det om cirka 600 avlidna per år. Idag ligger siffran på omkring 2 000, enligt Lars Eriksson.

Det beror bland annat på en ökande befolkning. Samtidigt har lokalerna inte riktigt hängt med i utvecklingen fram tills nyligen då det blev fler kylplatser.

Tidigare fanns, huvudsakligen sommartid, problem med kondens i de rum där de avlidna förvaras. Men det ska nu vara åtgärdat.

Men det finns ett problem: entrén till bårhuset. Dels är den inte särskilt skyddad från insyn, dels ankommer döda genom samma ingång som leder till andaktsrummet som ligger bakom en dörr alldeles intill.

Det finns en temporär ingång som begravningsentreprenörer kan använda i de fall där närstående till någon är på plats och vill ta farväl. 

Den ingången saknar tillräckligt skydd mot insyn, menar Lars Eriksson:

– Den är inte riktigt lika lättanvänd, men går att använda temporärt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista