Äldre man med rullstol ska åka färdtjänsttaxi.
1 av 2
Många äldre behöver åka färdtjänsttaxi. Foto: Janerik Henriksson/TT
Anette Nordgren adminstrativ chef socialförvaltningen Arboga.
2 av 2
Anette Nordgren adminstrativ chef socialförvaltningen Arboga. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Kommunerna har inga uppgifter om chaufförer som kör färdtjänst

1:48 min

Många kommuner saknar uppgifter om de chaufförer som kör färdtjänst. Det ansvaret läggs på de privata taxibolag som anlitas. I Västmanland gör alla kommuner på det viset.

P1-programmet Kaliber rapporterar idag om färdtjänstchaufförer som anmälts för sexuella ofredanden, men att taxibolag ändå låtit dem köra vidare.

Det här har skett på andra håll än i Västmanland. Men i samband med Kalibers granskning har P4 Västmanland gått igenom anmälningar som rör färdtjänst i Västmanland under 2016 och 2017.

Bland anmälningarna finns en (1) som rör sexuellt ofredande. Att en chaufför ska ha pratat olämpligt, "under bältet", med en funktionshindrad flicka.

Anmälan gjordes till Kollektivtrafikmyndigheten i Västerås men det är det aktuella taxibolaget som pratat med chauffören, som sagt att det inte var han utan andra resenärer som pratade på det viset. Någon vidare åtgärd har sedan inte satts in.

Men det är alltså taxibolagen - och inte kommunerna - som vet vilka chaufförer som kör färdtjänst. Kommunerna har lagt det ansvaret på sina privata leverantörer.

Det fungerar bra att göra så, framförallt i små kommuner där de flesta känner varandra, resonerar man.

– Vi har inga konkreta uppgifter om chaufförerna utan i kravspecifikationen ställer vi krav på kvalitet, bemötande och utbildning. Det ligger på leverantören att säkerställa en bra kvalitet, säger Anette Nordgren, administrativ chef på socialförvaltningen i Arboga och ansvarig för färdtjänsten.

Även Kollektivtrafikmyndigheten i Västerås som ansvarar för färdtjänst åt fyra kommuner - Västerås, Sala, Hallstahammar och Surahammar - hänvisar till taxibolagen för uppgifter om chaufförerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista