Andreas Thörn vill använda cannabis till smärtlindring. Foto: Jenny Rask/SR
Andreas Thörn vill använda cannabis till smärtlindring. Foto: Jenny Rask/SR

HD: Inte tillåtet att odla cannabis för medicinskt bruk

1:43 min

Man får inte odla cannabis för att behandla sin egen smärta. Det slår Högsta domstolen, HD, fast idag och dömer västeråsaren Andreas Thörn för ringa narkotikabrott. Men han befann sig i nöd, säger justitierådet Petter Asp.

Andreas Thörn i Västerås åtalades för narkotikabrott då han odlat växten för att använda mot sina smärtor.

Tidigare friades han av Västmanlands tingsrätt, men dömdes av Svea Hovrätt till villkorlig dom och 90 dagsböter.

Högsta domstolen säger i dagens dom att även om han varit i en nödsituation så är det inte tillåtet att odla cannabis.

HD:s ledamöter är eniga om att Andreas Thörn befann sig i nöd - men det räcker inte, säger justitierådet Petter Asp, en av HD:s domare i målet:

– Han befann sig i nöd, men gärningen kan med hänsyn till den reglering som finns runt omkring inte anses försvarlig.

På grund av de speciella omständigheterna ser HD brottet som ringa och dömer honom till 40 dagsböter. Påföljden lindras alltså. Han får också en del av sina rättegångskostnader betalda av staten.

Andreas Thörn skadade sig mycket illa i en motorcykelolycka och blev förlamad från bröstet och nedåt. Olyckan har lett till att han lider av svåra smärtor.

När han inte lyckades få smärtlindring med mediciner prövade han cannabis. Efter att fallet uppmärksammats har Andreas Thörn fått rätt till medicinsk cannabis via licens från Läkemedelsverket.

Andreas Thörn hade hoppats på en frikännande dom men är ändå nöjd över att Högsta domstolen bedömt brottet som ringa, uppger hans försvarare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista