Daniel Gamboa Esquivel, utvecklingsledare för integrationsfrågor på länsstyrelsen i Västmanland
1 av 2
Daniel Gamboa Esquivel, utvecklingsledare för integrationsfrågor på länsstyrelsen i Västmanland. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio
Gebro Akpinar, enhetschef på Samhällsorientering och vägledning på Västerås stad
2 av 2
Gebro Akpinar, enhetschef på Samhällsorientering och vägledning på Västerås stad. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Så många nyanlända väntas komma till Västmanland

1:14 min

I förra veckan publicerade länsstyrelsen i Västmanland siffror på hur många nyanlända som länets kommuner ska ta emot nästa år. I hela länet ska 220 personer som ska tas emot.

De 220 personerna som ska tas emot kommer att fördelas i länets kommuner där antalet skiftar mellan noll och 141 personer. 220 personer är nästan en halvering jämfört med i år, då Västmanland tog emot 414 personer.

– Det är en ganska komplicerad matematisk variabel som räknar ut hur många varje kommun ska ta emot. De tre parametrar som man tar i beaktande är befolkningsstorleken, arbetsmarknadsförmågan och övrigt mottagande tidigare, säger Daniel Gamboa Esquivel, utvecklingsledare för integrationsfrågor på länsstyrelsen i Västmanland.

I Västerås jobbar enheten Samhällsorientering och vägledning med de nyanlända. Där är Gebro Akpinar chef.

– De 141 som placeras i Västerås är sådana som fått uppehållstillstånd och ska inkluderas i det svenska samhället och då kommer vi in i bilden och vägleder dem så de kommer rätt.

Det är ju folk i alla åldrar, både vuxna och barn. Barnen ska gå i skolan men vad har ni att erbjuda för sysselsättning för de vuxna?

– För de vuxna handlar det först och främst om ett samhällsorienteringsprogram som handlar om det svenska samhället. Mycket om rättigheter, skyldigheter och vad som väntar dem. Parallellt går de vuxna SFI (Svenska för invandrare), säger Gebro Akpinar.

Så många nyanlända placeras i respektive kommun
Västerås 141
Köping 24
Sala 22
Hallstahammar 20
Surahammar 11
Skinnskatteberg 2
Arboga 0
Fagersta 0
Kungsör 0
Norberg 0

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista