Jessica Andersson, Fagerstaposten och Ann-Sofie Sannemalm, SVT Västmanland.
Jessica Andersson, Fagerstaposten och Ann-Sofie Sannemalm, SVT Västmanland. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Journalister i Västmanland om #deadline

5:50 min

Tusentals journalistkvinnor har gått ut i ett gemensamt upprop mot sexuella trakasserier på arbetsplatserna kallat #deadline. Ann-Sofie Sannemalm, SVT Västmanland, och Jessica Andersson, Fagerstaposten, är två av dem som undertecknat.

Tidigare har bland andra skådespelare, jurister, musiker och tekniker skrivit upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp och lämnat vittnesmål från sina branscher.

Igår kväll offentliggjorde även journalisterna sitt upprop, under hashtaggen #deadline.

– Det handlar om vår arbetsmiljö. Vi granskar andra arbetsmiljöer men ingen granskar oss. Det här är ett unikt tillfälle att berätta hur vi har det på jobbet, säger Ann-Sofie Sannemalm, SVT Västmanland.

Hon fick bland annat höra väldigt olämpliga kommentarer från en chef när hon var höggravid.

– Han sa: "Nu kan man sätta på dig utan att bli beskylld för faderskapet" och skrattade. Jag blev paff och trodde inte att det var sant.

– När jag tog upp det med en av cheferna fick jag svaret: "Du vet ju hur han är" och det är den tystnadskulturen som råder. Det har blivit normaliserat. Jag hoppas att det blivit en ändring nu, säger Ann-Sofie Sannemalm till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista