Flyttkartonger och möbler bärs ut till en flyttbil.
1 av 2
Det är när hyresgäster ska flytta som ersättningskraven kommer från bolaget. Foto: Henrik Montgomery/TT
Västmanlands tingsrätt. Foto: Marcus Carlsson/SR.
2 av 2
VS-hus är en flitig gäst i tingsrätten. Foto: Foto: Marcus Carlsson/SR.

Hyresvärd på svarta listan tar hyresgäster till domstol

1:49 min

Fastighetsbolaget VS-hus AB i Västmanland, som står på Hyresgästföreningens svarta lista, är en flitig gäst i tingsrätten och har haft många tvister mot sina hyresgäster.

På senare tid har bolaget haft flera anmärkningsvärda tvister med höga ersättningskrav mot sina hyresgäster.

VS-hus AB rankades tidigare i år bland de 21 värsta hyresvärdarna i landet av Hyresgästföreningen. 

Alexander Kuzmicki, jurist på Hyresgästföreningen, är kritisk mot bolaget på flera punkter. Bland annat har det varit inblandade i många tvister mot hyresgäster. 

– Vi har ju fått in flera ärenden som har varit kopplade till ersättningskrav vid avflytt. Och utifrån statistik från tingsrätten, så anser jag att det är ovanligt många ärenden.

Sedan år 2015 har VS-hus haft fler tvister i tingsrätten om fordringar än Mimer, som har nästan tio gånger fler lägenheter.

Tvisterna följer ett likartat mönster. Fordringarna är från början högt ställda, och efter förlikning får hyresgästerna betala halva summan. 

I ett annat fall som vi tidigare rapporterat om, där det förekom dubbla besiktningsprotokoll, utesluter inte Alexander Kuzmicki att det skulle kunna röra sig om bedrägligt beteende från hyresvärdens sida.

P4 Västmanland har sökt bolagets vd Liselotte Varnäs, men hon har inte velat ställa upp och svara på våra frågor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista