Linnéa Seidels saffransglass med pepparkakor.
1 av 4
Linnéa Seidels saffransglass med pepparkakor. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Saffransglass
2 av 4
Saffransglass. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Pepparkakor på väg in i ugnen.
3 av 4
Pepparkakor på väg in i ugnen. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Linnéa Seidel
4 av 4
Adventsbak med Linnéa Seidel. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Adventsgott: Saffransglass med pepparkakor

Idag gör vår bakdrottning Linnéa Seidel en supergod och enkel saffransglass med skurna pepparkakor till. Perfekt nu inför första advent!

Saffransglass:

5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
1 g saffran (två påsar) 
1 msk apelsinblomsvatten

  • Vispa grädden fluffig, vänd ner burken med kondenserad mjölk och rör om tills allt blandats väl. Blanda ut saffranet i apelsinblomsvattnet och vänd ner i smeten.
  • Häll upp i en form, t ex en avlång brödform. Frys i minst fyra timmar. Tag fram cirka 20 minuter innan den ska ätas så glassen hinner tina något och bli så där krämig och god.
     

Skurna pepparkakor, ca 70 st:

200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 tsk kanel (ha gärna i lite mer för extra julig smak)
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel eller mandelspån

  • Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
  • Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
  • Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".