Paulina Delsefors och Natalie Marshall går båda på gymnasiet.
Paulina Delsefors och Natalie Marshall går båda på gymnasiet och vittnar om övergrepp tidigare under skolgången. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.

Skolelever berättar om övergrepp under #tystiklassen

1:58 min

Landets skolelever har gjort ett upprop mot sexuella övergrepp. Under #tystiklassen har 1 700 elever runt om i landet vittnat om övergrepp, trakasserier och våldtäkter.

P4 Västmanland har träffat några gymnasieelever i Västerås för att fråga hur det egentligen ser ut i dagens skola.

– På högstadiet var det mycket mer. Tjejer blev kallade horor hela tiden, säger Natalie Marshall.

Gymnasieeleverna Paulina Delsefors och Natalie Marshall gåri tredje ring på Carlforsska gymnasiet i Västerås.

De säger att på gymnasiet har det varit bra, men att både de själva och deras vänner har utsatts för kränkningar och övergrepp tidigare under skolgången.

– En gång när jag satt och väntade på en lektion så kom en kille bakom mig med en massa kompisar och låtsades runka in i mitt hår. Det är obehagligt när man är 13 år och sitter och väntar på sin lektion, säger Natalie.

Båda är överens om att det var värre på högstadiet men de hoppas att både #metoo och #tystiklassen ska göra skillnad.

– Jag tror att lärarna engagerar sig mer i frågan för de har märkt att det här kommer upp oftare,så jag hoppas att det förändras på högstadiet, säger Paulina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista