Isabella Lövin, Ylva Johansson , Gustav Fridolin och Heléne Fritzon (S) presenterar den uppgörelsen om ensamkommande unga under måndagens presskonferens i Rosenbad.
Isabella Lövin, Ylva Johansson , Gustav Fridolin och Heléne Fritzon (S) presenterar den uppgörelsen om ensamkommande unga under måndagens presskonferens i Rosenbad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ensamkommande får ny chans att stanna

1:20 min

Ensamkommande ska få en ny chans att stanna i Sverige för att genomföra studier på gymnasiet, föreslår regeringen.

Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet gäller ensamkommande som kom till Sverige innan 24 november 2015 och som fått vänta längre än 15 månader på besked på sin asylansökan.

– Det här ger ju dem en möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd under studietiden, så jag ser det som en viktig seger för humanismen, säger Anna Thunell (MP) kommunalråd i Västerås.

Även riksdagsledamoten Olle Thorell (S) från Surahammar är positiv.

– Jag tycker att det är bra att man kommit fram till en överenskommelse. Om du var minderårig när du kom till Sverige, och har blivit över 18 år medan man processat din ansökan och därför bedöms strängare som vuxen, så är det rimligt att man skapar ett undantag och en ytterligare chans för de personerna att få ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".