Barnens tävlingsbidrag.
Barnens tävlingsbidrag. Foto: Hedens skola/Privat

Stenarna vid Hedens skola kan ta barnen till vinst i rikstävling

2:46 min

Klass 4-6 på Hedens skola i Sala kommun har en favoritplats med stenar.  Nu tävlar de med stenarna i finalen i den rikstäckande tävlingen Gilla Naturen.

I Gilla Naturen lyfter barn fram platser de vill bevara för framtiden. Barnen i klass 4-6 på Hedens skola mellan Sätrabrunn och Fläckebo valde att tävla med sin favoritplats bredvid skolan: två stora stenar som de brukar klättra och leka på. De tog en bild av stenarna, la upp den på Instagram och skrev en motivering med rubriken: "Moder natur drar människor till varandra":


Det här är en rolig plats, därför vill vi att den ska vara kvar i framtiden. Vi klättrar och glider på stenarna. Platsen är viktig för barn nu och kommer att vara viktig för barn i framtiden.

Det luktar äkta natur och det känns som att vara i fantasins värld när vi är här. Det är en bra plats för både människor och djur. Det är också en fridfull plats för fina växter och vackra djur.

Utan att man ens tänker på det så finns det under fötterna ett eget litet ekosystem. 
#gillanaturen

Nu har barnen kommit till final i tävlingen som ett av tio bidrag bland de över 200 som kom in. Finalisterna ska ta fram en utställning om barns tankar om naturskydd på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, som man kan se 20 februari till 26 augusti 2018 och på museets hemsida.

Vinnaren, som presenteras på torsdag 30 november, får dessutom en resa till en nationalpark någonstans i Sverige.

Hör barnen själva berätta i klippet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista