Kommunalrådet Marino Wallsten (S) i Fagersta.
Kommunalrådet Marino Wallsten framför ett av kommunhusen som enligt planerna ska byggas om till bostäder. Foto: Mikael Moilanen/Sveriges Radio.

Kommunal flytt ska ge nya bostäder i Fagersta

1:37 min

En stor kommunal flytt planeras i Fagersta. Det gamla brukskontoret ska bli nytt kommunhus, och nuvarande kommunhus byggas om till bostäder.

Kommunen har förhandlat med fastighetsbolaget NFF Nordic AB och det är tänkt att kommunen köper det gamla Brukskontoret för 17,5 miljoner kronor.

De kommunala förvaltningarna flyttar till Brukskontoret. De två höghusen på Norbergsvägen, där kommunen i dag har sin verksamhet, byggs om till bostäder.

Det blir minst 56 nya lägenheter, uppskattar socialdemokratiska kommunalrådet, Marino Wallsten.

– I dag är det bostadsbrist i Fagersta, och det är ett stort behov av boenden i olika former. Det finns inte så himla många stora aktörer som står i kö för att bygga bostadshus just i Fagersta, så då krävs det att kommunen tar en aktiv roll, säger Marino Wallsten.

Enligt kommunchef Anders Kihlström beräknas de 56 lägenheterna att kosta mellan 800 000 och en miljon kronor vardera att bygga.

Kommunalrådet Marino Wallsten uppskattar att själva flytten av kommunens förvaltningar kommer att kosta "någon miljon", en kostnad som ska rymmas i befintlig budget.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har sagt ja till planerna. Nu ska ärendet vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut.

Om planerna blir verklighet börjar flytten genomföras under 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista