Många äldre, främst kvinnor, går miste om ekonomiskt stöd som de har rätt till.
1 av 2
Många äldre, främst kvinnor, går miste om ekonomiskt stöd som de har rätt till. Foto: Leif R Jansson/TT
Owen Olofsson, ordförande för PRO:s samorganisation i Västerås.
2 av 2
Owen Olofsson, ordförande för PRO:s samorganisation i Västerås. Foto: Anna Mi Skoog/Sveriges Radio

Många äldre går miste om ekonomiskt stöd

1:51 min

Många äldre med låga pensioner missar att söka de extra pensionstillägg de har rätt till. Ofta beror det på att man inte känner till att de finns, eller hur man söker.

Owen Olofsson, ordförande för PRO:s samorganisation i Västerås, säger att man där märker att det är många äldre som går miste om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd, trots att de har det tufft ekonomiskt.

– I stort sett varje möte så är det någon som frågar hur man ansöker. Och vi försöker informera så gott det går, säger han. 

Pensionsmyndigheten konstaterar att det ofta handlar om äldre ensamstående kvinnor.  

– Det är tyvärr så. Det är personer som har ställt upp för familjen och jobbat hemma. Man har helt enkelt ingen vana i att ta tillvara de rättigheter man har, säger han.

En sak som försvårar är att det för många äldre kan vara lite känsligt att behöva be om hjälp.

– Det kan nog vara lite skamkänslor över det. Man vill inte ligga samhället till last. Man är den generationen, man är van att kämpa själv, säger Owen Olofsson till P4 Västmanland.

Pensionsmyndigheten råder alla ensamstående som har en pension som är lägre än 14 000 kronor att kontakta myndigheten och ta reda på om man har rätt till de extra stöden.

Myndigheten har fått kritik, bland annat från Riksrevisionsverket, för att inte tillräckligt ha informerat om de här tilläggen, vem som kan ansöka om dem och hur.

För att nå ut bättre ska Pensionsmyndigheten nu ta hjälp av andra aktörer, bland andra PRO. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".