Magdalena Andersson och Mikael Damberg provsitter nya X2000.
1 av 2
Magdalena Andersson och Mikael Damberg provsitter nya X2000. Foto: Madeleine Rapp/Sveriges Radio.
Nya X2000, tåg, ABB, verkstad, Tillberga
2 av 2
Snabbtågen X2000 rustas upp med ny teknik och helt ny inredning. Foto: Madeleine Rapp/ Sveriges Radio

Ministrar testade nya X2000-tågen i Tillberga

4:00 min

SJ håller som bäst på att modernisera sina X2000-tåg och en stor del av detta arbete görs på ABB:s verkstad i Tillberga, utanför Västerås.

Tågen utrustas där med senaste tekniken och får ett ansiktslyft inredningsmässigt.

Helt nya säten, bättre komfort och nya tekniska system var några av de sakerna som visades upp under förhandsvisningen av de moderniserade X2000-tågen, som just nu byggs i ABB:s verkstad i Tillberga .

Några av de som var där var SJ:s vd Crister Fritzson och ABB:s VD Johan Söderström.

Man hade även bjudit in finansminister Magdalena Andersson (S) och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) för att spana in de nya tågen.

– Vi vill ju att så många som möjligt ska välja att åka tåg, eftersom det är det klimatsmartaste sättet att resa på, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till P4 Västmanland.

– Det är många människor som idag pendlar till och från jobbet eller behöver tåget för arbetsresor. Att få bra snabbtåg som fungerar bra är viktigt för näringslivet, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista