Torbjörn Messing, sakkunnig i jämställdhet på länsstyrelsen i Västmanland och Sophia Sinclair, journalist
Torbjörn Messing, sakkunnig i jämställdhet på länsstyrelsen i Västmanland och Sophia Sinclair, journalist. Foto: Liselotte Mellesmo/Sveriges Radio

Vad blir effekten av #metoo?

3:03 min

Det är frågan vi ställde till Sophia Sinclair, journalist, och Torbjörn Messing, sakkunnig i jämställdhet på länsstyrelsen i Västmanland när de besökte Morgon i P4 Västmanland.

– Det som började som en kampanj har växt sig till en rörelse. Jag tänker att det här är första gången i världshistoria som män börjat fundera och reflektera över sin könsroll på ett sätt man inte sett tidigare, säger Torbjörn Messing.

– Det här har diskuterats bland många kvinnor hur länge som helst och det här som kommit fram är inget nytt för många kvinnor. Nu blir det en annan diskussion och ett stöd jag inte tror att man skulle få om #metoo inte dragit igång, säger Sophia Sinclair.

Hur ska man förändra den yngre generationens pojkar så att vi får ett stopp på det här?

– Nu har det kommit upp det här med "Stopp, min kropp" och regeringens förslag om att man på förskolorna ska berätta om kroppslig integritet. Det tycker jag är jättebra för man måste någonstans själv bli medveten för att kunna säga stopp men även att bli uppmärksam på andras signaler om vad som är okej, säger Sophia Sinclair.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista