Magdalena Andersson, Olsbenning
1 av 4
Magdalena Andersson i Olsbenning är en av de som protesterade mot vindkraftsplanerna. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio
Vy över Olsbenning
2 av 4
Vy från Magdalena Anderssons gårdsplan. Ovanför trätopparna kommer cirka 15 vindkraftverk att synas när vindkraftsparken Målarberget är klar. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio
Fotomontage över Vansjö
3 av 4
Fotomontage över hur vindkraftsparken kommer att se ut vid Vansjö (bilden är beskuren) Foto: VKS Vindkraft
Fotomontage över Hökmora
4 av 4
Fotomontage över hur vindkraftverken kommer att synas vid Hökmora (bilden är beskuren) Foto: VKS Vindkraft

Klart för vindkraft på Målarberget

2:30 min

Efter en nästan fem år lång process står det klart att vindkraftsparken Målarberget i Norbergs kommun fått klartecken.

Det är framför allt boende i Olsbenning som under flera års tid försökt stoppa planerna på vindkraft i området kring Målarberget i Norbergs kommun. Men tidigare i höstas meddelade Mark- och Miljööverdomstolen att fallet inte tas upp till prövning och därmed fick vindkraftsföretaget VKS klartecken att inom fem år påbörja bygget.

Men innan byggnationen påbörjas så ska hela projektet säljas, säger projektledare Ann-Sofi Laurin på VKS.

I Olsbenning är många besvikna över att ha förlorat försöken att stoppa vindkraftsplanerna. Magdalena Andersson är en av de som överklagade ända upp till högsta instans.

– Det är det ohörbara ljudet, det så kallade infraljudet som vi är bekymrade över, det som man kanske känner i kroppen och inomhus, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista