Vedran Kutic.
Vedran Kutic på sin nuvarande arbetsplats, Sjölanders mekaniska i Västerås, där han är anställd som CNC-operatör. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Vägledande domar ger en västeråsare nytt hopp

1:51 min

Vi har tidigare rapporterat att Vedran Kutic, som jobbar som CNC-operatör i Västerås, hotas av utvisning för att hans före detta arbetsgivare inte betalat hela försäkringsskyddet enligt kollektivavtalet. Nu kan två domar idag bli vägledande i liknande fall.

Domarna i Migrationsöverdomstolen kan bli vägledande för hundratals liknande fall där arbetskraftsinvandrare riskerar utvisning på grund av små fel eller misstag av arbetsgivaren.

– Nu har man fastställt att man ska göra en helhetsbedömning av anställningsvillkoren. Tidigare räckte det med en mindre avvikelse för att meddela en återkallelse av arbetstillståndet eller avslaget, säger Ali Kassim, Vedran Kutic advokat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista