chokladsalami julbak
1 av 3
Linnéas färdiga chokladsalami. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Linnéa Seidel julbak
2 av 3
Linnéa rullar chokladsalamin. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Linnéa Seidel julbak
3 av 3
Linnéa Seidel fixar julens gottis. Här lagas det chokladsalami. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Linnéas chokladsalami - perfekt julgodis

Idag lagar vår bakexpert Linnéa Seidel chokladsalami. Betydligt godare än man kan tro menar hon. Här hittar du receptet!

Chokladsalami:

100 g mjukt smör

1 dl florsocker

1 tsk vanijpulver

200 g mörk choklad

ca 50 g digestivekex 


Testa gärna att smaksätta med något av detta:

1 msk pepparkakskrydda

1 msk kallt kaffe

rivet skal och saft från 1/2 apelsin

 

Vispa smör, florsocker och vanilj. Smält chokladen och låt den svalna något. Tillsätt den smälta chokladen i smöret. Blanda om ordentligt. Krossa kexen och blanda i. Tillsätt ev smaksättning. Rör om. Lägg ut ett bit plastfolie. Klicka ut smeten i en lång rad. Rulla ihop till en tight rulle och vira ihop ändarna så att rullen försluts. Lägg in i kylen i cirka 2 timmar. Tag ut efter cirka 30 minuter och rulla den något så den inte blir helt platt på ena sidan.

När chokladsalamin stelnat helt, tag ut ur kylen och tag bort plasten. Pensla lite florsocker runt hela korven och skär i skivor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".